Osebna trenerka vam izdaja svoje trike in skrivnosti za čez praznike

Prazniki so pred vrati in vse okusne jedi, ki pašejo zraven. Zakaj bi se morali temu odpovedovati. A ne bi raje uživali v vsem kar nam prazniki ponujajo; potice, pečenke, raznovrstni piškoti in pisane sladice?

Naj vam razkrijem nekaj trikov, kako še vedno uživati med prazniki in morda celo še izgubiti kakšen kilogram. Kot osebna trenerka sem s temi nasveti že marsikateri stranki polepšala praznične dni.

1.       Najej se beljakovin!

Na vsak praznični dan je vedno izmed vseh jedi na voljo tudi nekaj mesa, kot so pečenka, kuhana šunka in narezana pečena puranja prsa. Začni jesti nekaj od tega in jej dokler nisi sit. Ne mešaj druge hrane zraven. Beljakovine nasitijo in ti dajo občutek polnosti ter uravnavajo krvni sladkor. Če boš imel krvni sladkor čimbolj umirjen, ne boš imel napadov lakote in se boš veliko lažje izognil vnosu nepotrebnih viškov ogljikovih hidratov.

2.       Ne pij kalorij!

voda

Voda je tvoja najboljša prijateljica. Izogibaj se sadnim sokovom in sirupom, saj le ti samo še povečujejo občutek žeje, posledica česar je, da jih spiješ še več. Alkohol tudi vsebuje veliko kalorij, poskušaj ga zaužiti čimmanj, naprimer kozarec ali dva, vmes pa vedno spij kozarec vode.

3.       Najprej kozarec vode, potem večerja!

Ko prispeš na večerjo, si vedno najprej nalij velik kozarec mlačne vode in ga popij, počakaj 15 minut, to ti bo dalo občutek polnosti, nato pozdravi vse goste in se šele potem vsedi za mizo in začni z večerjo. Ta občutek polnosti ti bo omogočil izbiro lahke hrane in tudi količinsko se ne boš prenaglil. Tvoja Osebna trenerka Barbara ima plastenko vode vedno s seboj iz katere srka vodo po požirkih čez cel dan.

4.       Prinesi svojo jed s seboj!

Morda se boš s prijatelji domenil, da bi skupaj praznovali in tako bo vsak prinesel kakšno jed. Imaš odlično priložnost, da pripraviš nekaj zdravega , lahkega in tako pokažeš, da se da tudi na praznične dni jesti zdravo. Na spletni strani Osebna trenerka lahko najdeš veliko dobrih idej. Ko imaš vse jedi na kupu oceni, katera jed je najbolj primerna, in velikokrat se bo zgodilo, da bo ravno tvoja tista, ki bo najbolj primerna, da ti potem naslednje jutro ne bo žal.

5.       Pridi že sit!

Na zabavo ali večerjo se odpravi sit. Doma imaš vajeti v svojih rokah in tako predno se odpraviš pojej en cel zdrav obrok. Tako boš na zabavo prišel sit in vse tiste sladice ne bodo več izgledale tako mamljive.

6.       Bodi normalen!

Ta trik se povezuje s prejšnjim. Če so tvoji obroki lepo razdeljeni čez dan, imaš kontrolo nad tem koliko boš pojedel. Najslabši scenarij je, ko se ”šparaš” cel dan, da boš potem zvečer lahko malo več pojedel. Kot osebna trenerka lahko povem, da je to pri veliko ljudeh redna praksa. To je popolnoma zgrešeno mišljenje iz dveh razlogov. Ko prideš na zabavo/večerjo s popolnoma praznim trebuhom boš definitivno pojedel veliko več kot bi sicer. Poleg tega pa se bo odvečna mačoba, v primeru, da imaš vnos kalorij porazdeljen enakomerno čez dan, nakopičila v manjših količinah, kot pa v primeru enkratnega vnosa prevelike količine kalorij, še posebej če bo zraven tudi alkohol, ki bo imel pri presnovi prednost. Zato poskušaj tudi te praznične dni preživeti čimbolj ”normalno”.

7.       Izprazni zaloge energije dan prej!

osebna trenerka boks

V primeru, da ti noben od prejšnjih trikov ne pomaga, je ta definitivno najučikovitejši. Vsi prazniki in vse zabave so vnaprej planirane. Tako se lahko na ta pomemben dan lahko pripraviš in potem brez slabe vesti poješ več kot pa bi sicer.

V telesu se shranjuje zaloga energije v mišicah v obliki ogljikovih hidratov (glikogena) za vsakodnevne potrebe po gibanju oziroma kakršnekoli aktivnosti. Če želiš zmanjšati te zaloge energije, potem lahko dan pred zabavo opraviš intenziven trening z utežmi v kombinaciji z veliko aerobne vadbe ter nasploh čimveč hodimo. Kot osebna trenerka ti predlagam da tudi za aerobno vadbo izberi lažje uteži in naredi čimveč ponovitev do popolne izčrpanosti mišice. Lahko pa si tudi nadaneš rokavice in narediš zelo učinkovit trening na vreči, kot to včasih naredim jaz.

Na tak način boš imel čimbolj prazne zaloge v mišicah in potem ko boš na zabavi zaužil karkoli si boš zaželel, se bodo naprej napolnile te zaloge in šele ko bodo te polne, se bo odvečna energija začela nabirati v obliki maščobe, tam kjer si je ne želiš.

8.       Izogibaj se alkoholu!

Alkohol, kot sem že omenila, je vir nepotrebnih kalorij. Tudi kot osebna trenerka ne pravim, da se pa zdaj popolnoma odpovejte alkoholu, ampak si privoščite raje kozarec ali dva čimmanj sladke alkoholne pijače.

Osebna Trenerka Barbara

Alkohol je eden izmed dejavnikov, zaradi katerih, če ga je preveč, se na tehtnici ustavi ali pa pokaže več kot pa prejšnjič. Odlično spodbuja kopičenje mašobnih celic, zato ne pretiravaj, ampak raje uživaj. Še bolje, če greš ”z glavo na zabavo” in piješ vodo.

9.       Izberi manjši krožnik!

Eden izmed najbolj preprostih trikov je, da si preprosto izbereš manjši oziroma krožnik za sladice in greš z njim po hrano za glavno jed. Manjši krožnik = manjši vnos hrane = manjši vnos kalorij. Določene študije so pokazale, da ljudje vedno pojedo vse kar imajo pred seboj na krožniku, če zaradi drugega ne pa iz vljudnosti oziroma ker ne želijo užaliti gostitelja. Zato si raje naloži na manjši krožnik karkoli ti paše in tako boš pojedel manj, kot pa če bi izbral večji krožnik.

10.       Če res ne obožuješ, ne jej!

Naj ti ne bo nerodno. Če imaš na izbiro več različnih jedi, naj te ne bo sram, bodi izbirčen. Jaz, kot osebna trenerka, si izberem vedno samo tisto, kar imam najraje. Ne jej, ker vsi to jedo ali pa ker je ravno tam na izbiro. Izberi si samo ”dobre” stvari. Vedno si poleg na krožnik naloži različno zelenjavo. Zelenjava te bo napolnila in dala občutek sitosti in tako boš pojedel manj drugih, ne tako ”zdravih” jedi.

11.       Enkrat bo dovolj!

Postrezi si samo enkrat. To pomeni, da si na krožnik (uporabljamo manjši krožnik) enkrat naložiš kar boš pojedel in se potem več ne vračaš nazaj po še. Kajti ravno tako si nabiraš odvečne kilograme čez praznike, ko hodiš po še in še malo in še malo. In tako boš čez praznike pojedel manj kot pa bi sicer. Raje po prvem krožniku počakaj 20 minut, da se sladkor v krvi umiri in lakota mine.

12.       Žveči, žveči, žveči!

Prepričana sem da si to že večkrat slišal. Hrano je potrebno dobro prežvečiti predno jo pogoltnemo. Vendar ali si res vzameš čas in prežvečiš preden si ponovno neseš v usta? Najverjetneje ne oziroma so redki tisti, ki resnično uživajo v okusih hrane v ustih in so počasni jedci, tako kot recimo tudi tvoja osebna trenerka. hrana bo resnično imela drugačen – boljši okus, če jo boš bolje prežvečil. In tudi tvoj želodček bo imel precej lažje delo. Pa tudi nihče ti ne bo odnesel polnega krožnika izpred nosa, vse te bo počakalo.

13.       Kompenziraj!

osebna trenerka tek

Vsako leto je isto. Med prazničnimi dnevi/meseci poješ več kot pa ostale mesece v letu. Se pravi zaužiješ več kalorij kot ponavadi. Temu sledi, da jih moraš več porabiti. Zato začni več hoditi, morda teči ali pa naredi kakšen trening več ali pa ostani malo dalj časa na treningu, drugače povedano bodi bolj aktiven in tako boš porabili več kot pa ponavadi. Obrestovalo se ti bo na dolgi rok, ne samo trenutno.

14.       Zapisuj! osebna trenerka dnevnik uspeha

Več nadzora nad tem, kaj se dogaja je, če imaš zapisano kaj počneš. Zapisuj si koliko in kaj ješ, koliko in kdaj telovadiš. Tako boše lažje sledil in kontroliral svojo težo. Vi in vaša osebna trenerka boste vedeli kdaj ješ preveč in migaš premalo, kajti rezultati bodo temu primerni. Točno se bo vedelo kdaj in zakaj so se začele spremembe. Na napakah se učimo, vendar če imaš zapisano, jih lažje odpravimo in tudi motivacijo je tako lažje vzdrževati.

15.       Najprej pol, potem sladica!

Vedno si prvič na krožnik naloži pol tistega kar misliš pojesti. Uživaj v hrani in jej počasi, dobro prežveči in zaznaj okuse. Potem malo počakaj, morda 10 do 15 min, da se ta hrana malo poleže in šele nato pojdi po sladico. Na tak način boš ravno tako pojedel manj.

 

Poleg zgornjih nasvetov pa je pomembno predvsem slednje;
Zavedati se moraš, da so tile našteti triki le en majhen delček celote, ki jo moraš razumeti, če želiš izgubiti tudi kakšen kilogramček. Lahko pa si vse skupaj olajšaš in en del tega dela razmišljanja prevzame tvoja osebna trenerka, ki ti stoji ob strani ob tvojem koraku. Vedno bodo skušnjave, katerim se boš upiral, vendar iz dneva v dan boš boljši in bližje svojim ciljem. Če se boste držal in po vrsti sledil njenim preprostim navodilom.

 

Na kratko povedano:

 

 

 

 

 

 

Želim vam lepe praznične dni! 🙂


Vaša Osebna Trenerka Barbara