Boli me vrat za pop"#!$dit... Dan 33 - Osebna Trenerka za hujšanje in fitnes

27. 9. 2013.by JakaNaLuno0
bolecina_v_vratu_osebni_trener.jpg

JakaNaLuno Blog.
—-

Boli me vrat….

bolecina_v_vratu_osebni_trener

in rama in zgornji del hrbta in občasno koleno ali dve…mah cel sem razštelan…že nekaj let…zaradi te ali one poškodbe…ali sem preveč treniral…ali sem premalo treniral in preveč sedel…včasih sem bil preprosto štorast…
…v vsakem primeru pa te bolečine postajajo kar nekako stalnica in kar nekako nočejo stran.
Sicer sem v zadnjih letih obiskal tega in onega terapevta, vmes prišel celo kdaj pa kdaj na vrsto pri uradni medicini za slikanje, kakšnega ortopeda ali fiziatra. A so me s svojo nestrokovnostjo in neangažiranostjo samo še bolj potisnili v občutek nemoči.

Ker sorry..če se odločim nekaj končno naredit zase, ker se mi pač ne zdi normalno da me pri 30+ skoraj vsak dan kaj boli in že moj osebni zdravnik ne ve kaj bi z mano sploh počel oz. kam bi me poslala, glede na to da sem načeloma zadovoljivo gibljiv v vse smeri, si pač ne morem kaj, da ne bi bil razočaran nad našim zdravstvenim sistemom.

Še posebej ker sem vseeno izsilil nekaj napotnic in seveda potreboval več kot pol leta da sem zbral vse slike hrbtenice, vratu in rame,… in še nadaljnjega pol leta, da sta mi dva različna specialista povedala, da morda bo nehalo bolet, morda pa ne bo in se obnašala, kot da moji izvidi niso nič posebnega, oz. da za pod nož še nisem, ter da naj pridem nazaj če v nekaj letih ne bo dobro. Pa osebni zdravnik naj mi da ‘vaje’….naslednji!

neucinkovito_zdravstvo_pri_nas
In ko sem jim dejansko želel verjet, da skolioza, kifoza, lezije, delne rupture in ostali zdravniški mambojumbo, ki pa so ga vseeno pokazale slike… so le nekaj kar bom z levo roko odpravil in spet bo vse v redu in me ne bo nič bolelo…in ne bom tečen sam sebi cel dan, ker bom imel v povprečju dvakrat do trikrat tedensko zaležan vrat…eemmm, kje sem že ostal?

Aja…no torej…sem šel lepo nazaj do moje super osebne zdravnice, ki je vmes nadomestila prejšnjega osebnega zdravnika, ker ali bi ga zamenjal ali pa bi en dan res kar nad njim znesel svoje nezadovoljsto nad zdravstvom, ker je bil še najmanj zainteresiran od vseh in če dobro pomislim tip res ni imel kaj dosti pojma o ničemer…
…no in zdravnica, mi je dala napotnico za tako imenovane terapije…in ker je tako super in ker je dejansko premogla nekaj empatije mi je dala na napotnico poleg vaj in laserja ter ultrazvoka celo 10x masažo vratu in hrbta, kar se zagotovo ne zgodi vsak dan.

Pustimo to, da na edini lokaciji kjer ne bi rabil spet čakat več mesecev, da sploh na vrsto pridem, (ampak samo 5-6 tednov!!) in mi je dejansko relativno blizu, da ne zapravim za bencin in čas več kot bi dejansko plačal za plačljive terapije (saj veš, tiste, na katere si takoj na vrsti, podobno kot vse ostale storitve, ki jih naši zapriseženi zdravniki izvajajo v istih prostorih, v ostalih dveh tretjinah svojega delovnega časa…ccc)

…masaž seveda ne izvajajo, laserja in UZ-ja nimajo, imajo pa TENS?! in promocijski list izdan s strani ‘naključnega’ farmacevtskega podjetja, na katerem je poleg reklame za podjetje zgolj nekaj osnovnih vaj tipa levo/desno in še malo naprej nazaj pogledat..pa smo končali…

..nekako tako, kot smo imeli mi v srednji šoli medicinskega tehnika, ki je skoraj za vsako stvar predpisal Soleo….”Maži Soleom, biče bolje!”

najboljsa_krema_za_hujsanje

 

…no in te ‘brezvezne’ vaje to potem ti lepo delaš sam doma, da imajo mir pred tabo…da bi te kdo nadzoroval ali čez vsaj prvih nekaj (zgolj 6 minutnih) vadb celo vodil je itak brez veze…in tega ne delajo…

…tistih 10x FTH oz ITH na napotnici pa je verjetno samo sebi namen…ker sem očitno sam dovolj strokovno usposobljen in zavoljo prisotne bolečine dovolj motiviran, da bom vaje izvedel doma.

Tja pa naj bi še vedno hodil vsako jutro na TENS…najcenejšo obliko terapije z napravico, ki ne stane več od dveh mojih mesečnih prispevkov v zdravstveno blagajno, kamor jih že vrsto let podarjam za primer, če se mi pa kdaj kaj zgodi in bom potreboval strokovno zdravniško oskrbo ali bohnedaj kakšno terapijo ali dve.

Kot veš, je TENS oblika terapije, ki ima en sam efekt…malo naj bi zmanjšala občutek bolečine, ker se zavoljo efekta samih ‘žarkov’ na telo sproščajo določeni somethingfini in posledično naj bi vsaj nekaj časa (minut, ur, kdo bi vedel…) bolelo MANJ!

Naj bi pravim zato, ker kadarkoli sem imel v preteklosti TENS, nisem opazil popolnoma nobene razlike, v kar me niti strokovno ni znal prepričat noben terapevt, so se pa povečini vsaj strinjali, da je najbolj smiseln pred več kot letom nazaj, ko je bila bolečina še akutna, se pravi prve tri tedne. Ne pa zdaj, ko je kronična (beri: traja dalj časa in sama po sebi ne neha).

Sedaj me je treba na novo sestavit.

moram_se_spravit_v_red_formo

Ker moje telo mi pač signalizira, da nekaj ne funkcionira tako kot mora, saj sem ga očitno na tak ali pa drugačen način v preteklosti zlorabil, poškodoval, ignoriral oz. karsižebodi.

Dejstvo je, da sem nekaj zj”#$ebal in da se samo ne bo popravilo! In, da tudi naš zdravstveni sistem tega ne bo popravil. Ker jim je itak vseeno oz. jim je moje stanje celo v interesu takšno kot je. Kaj češ lepšega kot doživljenjsko stranko farmacije…..dejmo mi lepo v avtu rdeče lučke prelepit in furat dalje…kot, da ni nič narobe. Da bi dejansko odpravili težave, da ne bo situacija še bistveno slabša je itak popoln nesmisel…

 

farmacija_sluzi_na_nas_in_noce_da_ozdravimo
No in tako sem se končno odločil konkretno zategniti ročno, na ‘strokovnih TENS terapijah’ me od prvega dne niso več videli, svoje razočaranje pa sem na dolgo in široko zlil v mailu Osebni Trenerki Barbari (in še nekaj drugim trenerjem,d apovem po pravici :] )

Njen iskren odgovor mi je potrdil, vse kar sem v bistvu že vedel in mi dal upanja, da pa se še vedno lahko spravim v red in ven iz apatije v katero sem počasi tonil v zadnjih letih.
Najbolj pa mi je bilo pomembno, da  je osebni trener s celostnim pristopom, ki ga pri našem zdravstvu tako pogrešam!

Povedala mi je, da je moje telo iz fizičnega vidika sicer mogočen stroj..

moje_telo_je_stroj

 

…ki pa bo deloval samo tako dobro, kot bom skrbel zanj in ker sem ga v preteklosti malo (precej) zanemarjal, je prišlo do določenih neravnovesij in poškodb.

K sreči zavoljo naše DNK telo stremi k temu, da bi delovalo popolno, le dovolj pravega stimulusa mu moram dati. Po domače povedano dosledno moram začeti izvajati primerne vaje s katerimi bom popravil določena mišična neravnovesja, ki so praviloma tudi razlog za moje bolečine, glede na to, da sem sicer super zadovoljivo in sploh gibljiv v vse smeri in potemtakem za zdravniško-zavarovalniški dreamteam nekvalificiran/nezanimiv.

Za začetek me je tako povabila na pregled k svojemu specialistu, ki me je temeljito pregledal oz kot Barbara pravi, naredil kompleten tehnični pregled.

pregled_pri_ortopedu_z_osebnim_trenerjem

Skupaj smo definirali praktično vse vzroke za moje bolečine, kot tudi naredili plan kako jih bom (čimhitreje!) odpravil.

No in jaz sem se zadnji mesec dni držal Barbarinega vadbenega programa za doma kot pijanec plota, pridno delal vaje, ki so bile še najbolj podobne Yogi ne pa Fitnessu, kto sem ga sicer vajen.

In šele danes me po celem mesecu spet konkretno boli vrat.

kako_se_znebiti_bolecin_v_vratni_hrbtenici

Ker sem v zadnjih dneh žal že pozabil na bolečine (izpred samo nekaj tednov nazaj) in sem v zadnjih dneh to ali ono vadbo izpustil, poleg tega pa še trikrat premalo spal…, mi je telo spet dalo jasno vedet;

Da so vaje, ki jih izvajam vredne čistega zlata in, da končno predstavljajo rešitev za moje težave, a le če jih sploh in redno izvajam!!!

Še dobro, da imam osebnega trenerja, ki ni to samo na papirju, ampak resnično obvlada.

K sreči Barbari ne zmanjka idej, kako naj se zmotiviram, k res doslednemu izvajanju vaj, s pomočjo katerih bo moje telo spet zafunkcioniralo pain free. (Da mu jeb#”$em…) :/

 

—-
Ti je moj Blog Všeč? Želiš, da ga pišem še naprej? V spodbudo mi lahko stisneš lajk spodaj in pustiš kakšen komentar! 🙂 Ali pa kakšen moj zapis celo deliš s prijatelji z klikom na Deli! 😀

—-
Klikni za celoten JakaNaLuno Blog.


Leave a Reply

Your email address will not be published.

eighteen − 15 =